Opas: Näin ostat, siirrät ja säilöt Bitcoinia

Päivitetty: neljä tuntia sitten


Uutena Bitcoinin omistajana sinun tarvitsee ymmärtää kolme tärkeintä toimenpidettä.


1. Bitcoinin ostaminen

Huomioitavaa seuraavat asiat: turvallisuus, helppous, nopeus, kustannukset sekä kirjanpito.


Bitcoinia voi ostaa sadoista eri vaihdantapalveluista ympäri maailman. Bitcoin on maksuväline, jonka johdosta nämä palveluntarjoajat joutuvat lakeja noudattaakseen tunnistamaan asiakkaansa. Se kenelle haluat lähettää sekä henkilötodistuksesi, että rahasi jotka myöhemmin vaihdat Bitcoineiksi on turvallisuuskysymys. Pahan Päivän Profeetat ovat käyttäneet useita vuosia luotettavasti toiminutta suomalaista vaihdantapalvelua: Coinmotionia. Vuonna 2012 Jyväskylässä Henry Braden perustama palvelu on Finanssivalvonnan hyväksymä toimija, jolla on ammattimainen johto sekä monipuoliset palvelut.


Rekisteröidy Coinmotionin asiakkaaksi tästä ja saat 50% alennuksen ensimmäisen kuukauden kaupankäyntikuluista.

Coinmotionin kautta rekisteröityminen sekä rahan siirto pankkitililtä palveluun tapahtuu nopeimmillaan minuuteissa. Tämän jälkeen pääset ostamaan Bitcoineja. Coinmotion veloittaa ostoista 2 % kaupankäyntikulun, jonka saat puolitettua ensimmäisen kuukauden ajaksi käyttämällä yllä olevaa Pahan Päivän Profeettojen linkkiä.

Kun olet ostanut Bitcoinia on kaukaa viisasta kirjata ylös ostotoimen tiedot: ajankohta, euromääräinen summa sekä Bitcoinin kurssi. Kyseiset tiedot löydät myös Coinmotionin kaupankäyntihistoriastasi. Tämä toimenpide helpottaa sinua mahdollisissa verotukseen liittyvissä selvityksissä.


Mikäli päädyt myöhemmin myymään ostamasi Bitcoinit, niin kurssinoususta kertyneet voitot ovat veronalaisia sekä kurssilaskusta syntyneet tappiot verotuksessa vähennettäviä. Suomessa pääomatuloveroprosentti on alle 30 000 € tuloista 30% ja sen jälkeen 34%. Voittoihin ja tappioihin liittyvät tiedot on itse ilmoitettava verottajalle.


2. Bitcoinin siirtäminen

Huomioitavaa seuraavat asiat: osoite, siirtokulut.


Bitcoinia siirtäminen tapahtuu lähes samalla tavalla kuin tyypillinen pankkisiirto. Siirtoa varten sinulle tulee olla tiedossa Bitcoin osoite, johon Bitcoinit haluat siirtää. Osoite voi näyttää esim tältä: 1H89xJaQGsvd3fGMC8zJJUbDGeiCVWFPC. Siirrot ovat peruuttamattomia, jolloin väärään osoitteeseen tehty siirto on menetettyä omaisuutta.


Bitcoin-verkossa siirrot tapahtuvat sitä nopeammin, mitä korkeamman siirtokulun transaktiolle asetat. Keskimääräisellä kululla toteutettu Bitcoin-siirto vahvistuu lompakosta toiseen noin 10-60 minuutissa. Monet lompakot ja palveluntarjoajat, kuten Coinmotionin asettavat Bitcoin-siirrolle sopivan siirtokulun automaattisesti. Voit myös tarkastaa tämän hetkisen kulun myös osoitteesta: https://bitcoinfees.earn.com/.


3. Bitcoinin säilöminen

Huomioitavaa seuraavat asiat: turvallisuus, oma osaaminen.


Bitcoinien säilyttämisessä voit valita luottaa palveluntarjoajaan jolta Bitcoinit ostit tai voit valita luottaa itseesi. Molemmissa vaihtoehdoissa on hyvät sekä huonot puolensa. Historiassa on usea merkittävä palveluntarjoaja onnistunut kadottamaan tai varastamaan asiakkaiden varat. Oman Bitcoin-lompakon turvallinen ylläpito puolestaan vaatii hieman teknistä ymmärrystä. Omistamisen vapaus ja vastuu kulkevat rinnakkain.


Vaihtoehtoja Bitcoinien säilyttämiseksi on neljä:


Kolmas osapuoli

Ostaessasi Bitcoineja vaihtopalvelusta kuten Coinmotionista, voit jättää Bitcoinit vaihtopalveluun. Tällöin luotat siihen, että vaihtopalvelun ylläpitäjät ovat rehellisiä sekä osaavat suojata Bitcoineja rikollisilta tahoilta.

Ohjelmistolompakko

Ohjelmistolompakko on tietokoneella tai älypuhelimessa käytettävä sovellus. Kun tietokoneesi on kytketty internetiin, niin on myös ohjelmistolompakkosi. Tästä syystä ohjelmistolompakkoa kutsutaan kuumaksi lompakoksi. Kuuma lompakko on altis hakkereiden hyökkäyksille sekä ohjelmiston kaatumiselle. Ohjelmistolompakkoa suositellaan käytettävän vain pienten Bitcoin määrien säilömiseen.

Laitteistolompakko

Laitteistolompakko on turvallisin tapa säilyttää Bitcoinia itse. Laitteistolompakkoa kutsutaan kylmäksi lompakoksi, sillä sitä säilytetään erillään internetistä ja näin ollen se on myös hakkereiden ulottumattomissa. Laitteistolompakko näyttää ja toimii hyvin pitkälti samalla tavalla kuin perinteinen USB-tikku. Laitteistolompakko sisältää oman PIN-koodin sekä se on kryptograafisesti turvattu hakkereilta.


Pahan Päivän Profeetat suosittelee Bitcoinien säilyttämistä laitteistolompakossa. Turvallinen ja toimiva laitteistolompakko on Ledger.

Tutustu ja tilaa itsellesi tästä.


Paperilompakko

Paperilompakko on niin ikään kylmä lompakko, sillä sitä säilytetään internetin ulkopuolella. Paperilompakko on kirjaimellisesti paperi, johon on kirjoitettu Bitcoin-osoitteesi sekä siihen pääsyn mahdollistava yksityinen avain. Paperilompakko on laitteistolompakkoa haavoittuvaisempi, se tuhoutuu helpommin sekä pelkkä paperilompakon sisällön näkeminen mahdollistaa pääsyn Bitcoineihin.


Huolehdi aina myös varmuuskopioinnista

Kaikkien lompakkojen mukana tulee mahdollisuus kirjata ylös varmuuskopio, jota käyttämällä varoihin pääsee käsiksi. Varmuuskopio on tyypillisesti 12 tai 24 sanan lista. Tämä varmuuskopio on säilytettävä katseilta piilossa ja vähintään yhtä turvallisessa paikassa kuin lompakko itsessään.


Paras hetki ostaa Bitcoinia oli 10 vuotta sitten. Toiseksi paras hetki on tänään. Aloita nyt.


Pahan Päivän Profeetat ovat käytettävissäsi, mikäli sinulle herää uusia kysymyksiä tai toiveita oppaan pohjalta. Lähetä meille viestiä somessa tai meilitse.


Iloa ja energiaa päivääsi!


Pahan Päivän Profeetat